Politieke correctheid in tech: hoe ver moet je gaan?

Binnen de tech-wereld is een klein relletje gaande. Feministen zijn boos, programmeurs zijn boos en vooral vele fans van de conferentie Nodevember zijn boos. Waarom? Omdat Douglas Crockford, Javascript-expert en tech-grootheid, niet langer uitgenodigd is voor de conferentie als keynote-spreker. En het draait allemaal om politieke correctheid.

Douglas Crockford

Foto door: Robert Claypool

Vrouwen in tech is momenteel een hot topic. Programmeren, of tech in het algemeen, is overduidelijk een mannenwereld, maar vrouwen willen binnendringen. Een goed streven, want vrouwen kunnen net zo goed programmeren als mannen. Er zijn zelfs al flink wat voorbeelden uit het verleden te benoemen. Om de tech-wereld wat vrouwvriendelijker te maken, wordt er met enige regelmaat een code of conduct ingesteld – een lijst met regels om de werkomgeving, conferenties en evenementen gezellig te houden voor iedereen.

Maar nu lijkt het iets te ver gegaan. Dit weekend werd via een niet zo subtiele tweet bekend gemaakt dat Douglas Crockford niet langer uitgenodigd was voor Nodevember, een conferentie over Javascript en Node.js. Dat schoot bij diverse mensen het verkeerde keelgat in, want Crockford is niets minder dan een grootheid binnen dit veld. Crockford is namelijk een belangrijke speler binnen JSON (onderdeel van Javascript)en schrijver van het populaire boek Javascript: The Good Parts. Veel mensen zouden hem graag zien spreken. Maar dat gaat dus niet door.

Waarom?

Dan is het natuurlijk de vraag waarom dit niet doorgaat. De organisatie heeft geen officiële verklaring gegeven over waarom ze Crockford van de lijst af hebben gehaald – ook niet in hun eigen statement – , maar blogger en programmeur Paul Straw is de reden gaan zoeken.

Alles lijkt te zijn begonnen met een enkele tweet. Twitter-gebruiker jsdnxx zei: “Mooie lijst van mannelijke programmeurs, mis je er niet een aantal?” Na een aantal reacties op deze tweet over het probleem met diversiteit onder sprekers en hoe dit aangepast kan worden, schreef gebruiker Emily Rose: “@nodevember, één manier waarop je kunt laten zien dat jullie geven om de veiligheid en diversiteit binnen de gemeenschap, is door Douglas Crockford niet uit te nodigen. Hij heeft regelmatig laten zien dat hij vijandig is tegenover inclusiviteit en diverse mensen zullen weigeren te spreken als hij uitgenodigd is.”

Diversiteit en Crockford’s standpunten daarover, daar gaat het dus om. Nu moet ik zeggen: Crockford is inderdaad niet de meest vriendelijke man. Hij is direct, maakt flauwe grappen over vrouwen in tech en is met enige regelmaat onbeschoft te noemen. Opvallend genoeg weet Crockford volgens Straw zelf ook niet wat er nu precies gebeurd is. Zijn exacte woorden: “Voor mij is het een mysterie.”

Gaan we te ver?

Het internet ontploft, programmeurs zijn boos en zelfs enkele leden van de organisatie van Nodevember zijn opgestapt na dit debacle. Vele mensen die naar de conferentie zouden gaan, zeggen nu uit principe niet langer aanwezig te zijn. De vraag is echter: gaan we nu te ver met onze politieke correctheid?

Laten we eens naar de feiten kijken. Veel grote jongens in de tech zijn nu niet bepaald vriendelijk te noemen en ook zeker niet altijd netjes naar vrouwen toe. Hoe begon Facebook immers? Mark Zückerberg zat boos op zijn kamer en maakte een platform waar je vrouwen van Harvard kon beoordelen op hun uiterlijk. Behoorlijk vrouwonvriendelijk, maar hier hoor je nu vrijwel niemand meer over. Steve Jobs stond ook niet bekend als vriendelijke man, en nee, Bill Gates is ook niet altijd een lieverdje geweest. Sterker: er zijn zelfs hele artikelen over waarom de tech-grootheden zulke eikels zijn (uitzonderingen daargelaten).

Iemand uitsluiten omdat hij niet vriendelijk is, is dus eigenlijk geen optie. Hadden we dat met de eerder genoemde voorbeelden gedaan, dan is het maar de vraag of we nog iPhones, PC’s en sociale media als Facebook hadden. Maar natuurlijk moet er ergens een grens getrokken worden en discriminatie tegenover vrouwen is zeker een dergelijke grens. Maar het internet is ondertussen op zijn kop gezet en op wat flauwe grappen (die soms wel op de grens zitten) na, is er niets gevonden dat bewijst dat Crockford zich hier schuldig aan maakt.

Eerst praten?

Maar waren er geen andere opties geweest? Had de organisatie niet beter eerst in gesprek kunnen gaan met Crockford over zijn eerdere opmerkingen en grapjes? Hadden ze hem niet kunnen vragen deze achterwege te laten tijdens de conferentie en zich te richten op waar hij voor komt: praten over tech? Wie weet wat hij gezegd zou hebben.

Ik denk in ieder geval dat een gesprek een goede eerste stap geweest zou zijn. Een spreker als Douglas Crockford niet uitnodigen vanwege zijn persoonlijkheid en een aantal opvattingen, zonder eerst met hem te praten gaat mogelijk wat ver – en dat zeg ik als vrouw zijnde. Natuurlijk moet de tech-wereld vriendelijk zijn voor vrouwen, maar tegen iedere vrouw zeg ik ook: verwacht er een aantal gigantische eikels. Want dat waren de tech-grootheden ook, en niemand zal ooit verwachten dat we hen van een keynote-lijst afhalen.

Dus, wat zijn de meningen? Moet een expert als Crockford uit een conferentie gehouden worden omdat hij niet altijd de meest vriendelijke man is en zeker niet altijd even aardig is tegenover vrouwen? Moeten we ons er bij neerleggen dat bepaalde groepen belachelijk worden gemaakt, om zo maar de beste sprekers te krijgen? Of moeten we eens goed met elkaar in gesprek om ervoor te zorgen dat iedere conferentie een prima plek is voor mannen en vrouwen – een aantal kleine, onschuldige grapjes daargelaten?

By | 2016-09-06T19:33:04+00:00 september 6th, 2016|Featured, Internet|0 Comments

About the Author:

Eveline Meijer is 25 jaar en woont in Utrecht. Van jongs af aan geïnteresseerd in technologie en blijft zich verbazen over de snelle ontwikkelingen op het internet en in beveiliging.

Leave A Comment